Luie donders

Lui

Een gemiddelde docent

Docenten staan erom bekend luie donders te zijn (nee, geen familie van ons Royke). Ze komen doorgaans om een uur of 9 aankakken, hebben pauze tussen 12 en 13 uur en vertrekken het liefst tegen 16 uur weer. Dit geldt dan uiteraard alleen in de uitzonderlijke gevallen dat ze geen vakantie hebben. Ik bekijk het overigens liever anders: wij werken eenvoudigweg heel efficiënt, waardoor we veel tijd voor pauze, hobby’s en vakanties hebben. Bovendien zijn we noodzakelijkerwijs veel weg van onze plek en dus onbereikbaar; het koffiezetapparaat is extreem langzaam.

Geklaagd wordt er ook over de nakijktermijnen. Waarom moeten docenten drie weken de tijd krijgen om een toets na te kijken (dat ze die tijd doorgaans niet eens nodig hebben, doet er even niet toe)? Ze hebben immers geen sociaal leven, wat ze alle ruimte geeft om ’s avonds en in de weekenden na te kijken, als het niet al gewoon kan onder werktijd. Andere taken als lesvoorbereiding, vergaderen (we zijn toch ambtenaren), begeleiding en koffie drinken zijn immers niets minder dan smoesjes en geklets in de ruimte.

Nog zo iets: docenten zijn nog te lui om een fatsoenlijk antwoord te geven. Stel je als student een vraag omdat je de literatuur niet hebt gelezen, de les niet hebt voorbereid en tijdens het hoorcollege niet hebt opgelet, dan krijg je alleen maar een wedervraag terug. Nare mensen, ja, die leraren.

Luie student

De houding van een gemiddelde student

Maar weet je wat het is, bij studenten is het volgens mij niet anders: ze komen (te) laat, vertrekken liefst zo snel mogelijk (die verdomde treintijden ook altijd hè) en klagen als ze op vrijdag les hebben. Dan heb je immers les in je weekend, die volgens de ongeschreven norm op donderdagavond al begint. Plus: ze werken zo min mogelijk (tot de inzage) en weigeren óók antwoord te geven op vragen die ze tijdens de les voorgeschoteld krijgen.

Conclusie? Luie studenten zijn gewoon jonge, luie docenten. Of de luie docenten oude, luie studenten, en vice versa en weer terug. Enfin, de school: het centrum der luie donders.

Michael Doove is docent taal- en communicatieve vaardigheden aan de Juridische Hogeschool.

Deze column verschijnt ook op de website en het magazine van Punt.

Afbeeldingen:  © lintmachine, Tobias

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *