Seksie sex

seksIk moet iets kwijt, en daarmee doel ik niet op ‘de’ daad bij het woord voegen. Ik houd het voor de professionaliteit (en met het oog op mijn functie) graag bij het woord. Laat ik eerst een vraag stellen: liever seks of sex?

Mijn beeld bij seks is dat van een ‘lekker pittige’ vrouw met kort, donkerrood geverfd haar en licht overgewicht. Ze heeft twee kinderen die de deur uit zijn, net als haar man die er met een sportwagen en een jonge vrouw vandoor is gegaan. Haar liefde en moederlijke gevoelens kan ze moeilijk kwijt, en daarom doet ze een beroep op de Huishoudbeurs, een vriendinnenclub en het jaarlijkse concert van de Toppers. De Boer-zoekt-Vrouwen die je op Tinder naar links swypet zeg maar.sexy sex

Sex daarentegen stoomt, daar spat het vuur vanaf. Auto’s, liften, keukentafels en de berging op kantoor. Op elk moment van de dag, met die onbereikbare chick op Tinder, dat leuke meisje aan de bar, die klasgenote die je niet durft aan te spreken op Whatsapp en die docente bij wie je maar wat graag wilt afstuderen. Kortom: de zekere, bepaalde droom die achteraf een nachtmerrie blijkt.

male sexLijkt me duidelijk wat je liever hebt, toch? Maar waarom schrijven we in het Nederlands dan seks, en geen sex? Waarom ga je als cybersekser seksueel via de seksshop naar een seksuoloog, al dan niet om daar te seksen (je bent immers oversekst), maar vindt iedereen mij wel sexy dankzij mijn sexappeal? Wat is er mis met (het woord) sex? Het is korter om te schrijven, levert extra (of is het hier ook ekstra?) punten op met scrabble, heel Nederland heeft het en we denken er de hele dag aan.

Laten we weer gewoon sex hebben, net als vroeger, voor de ‘nieuwe’ spelling van 1996. Want zo lang er in het Nederlands geen sexyer (geen sexier, inderdaad) variant voor seks is, hebben we wat mij betreft gewoon sex. En of meneer Van Dale het ermee eens is, zal mij verder ’n worst wezen.

Deze column is ook verschenen op de website van Punt Magazine van Avans.

Afbeeldingen: © Marco, Anthony Easton & Jonas Merian.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *