De dronken Tinderdocent

dronkenOok docenten zijn ooit student geweest, en zo gedragen ze zich misschien nog steeds wel. Het klinkt wellicht bizar, maar wij onderwijzers zijn geen robots zonder sociaal leven die ’s avonds ergens in een kelder onder het gebouw worden weggezet, om de volgende ochtend opgeladen weer aan de slag te kunnen.

Nee, ook wij zijn gewoon verkapte studenten. We juichen in belachelijke, oranje kledij tijdens het WK, hebben een account op Tinder, maken wel eens fouten (heel weinig, eerlijk is eerlijk, maar toch), worden lopend in de polonaise dronken in een kroeg in het weekend en maken het huis niet altijd even goed schoon (oké, die laatste mag op mijn naam – maar alléén die laatste).

In de lokalen zie je tijdens de lessen dan ook precies terug hoe de docent vroeger als student zelf was, zowel in het gedrag van die desbetreffende docent als in de opzet van de les zelf. Voor de een is het misschien 40 jaar geleden, voor de ander 4 maanden, maar studentikoos gedrag verandert niet. Hieronder wat voorbeelden, zonder waardeoordeel mijnerzijds. Ik houd van al mijn collega’s namelijk net zo veel.

Zo is er de docent die altijd te laat kwam in de les. Het excuus doet er niet toe, want dat is er ook  niet. Of de lerares die altijd tot in de puntjes voorbereid naar het college kwam en heel saai en burgerlijk alles precies volgens de planning aftikt. En de leraar die altijd de hele les door de docent heen praatte maar dat nu niet meer hoeft, omdat hij inmiddels zelf de docent is die de hele les praat. De man die zichzelf onbewust een beetje voor schut zet als hij over zijn laatste Tinderdate praat, al waren dat vroeger gewoon nog échte dates op de stapavond in de kroeg.

Dan is er nog de mevrouw waarbij het maar goed is dat haar kop en kont vastzitten, omdat ze ze anders nog zou omdraaien. De lerares die nog nooit huiswerk heeft gemaakt maar het antwoord altijd weet. Of gewoon heel overtuigend een verhaal vertelt. En de meneer die altijd 34 baantjes en andere zaken tegelijkertijd had, en die baantjes nu nog steeds heeft. Of die man waarvoor iedereen vroeger al bang was vanwege zijn immense gezag dan wel schoenmaat.

En tot slot: de leraar die 5 seconden voor de les begint binnen komt stormen en vervolgens nog drie keer terug naar zijn kamer moet omdat hij achtereenvolgens zijn usb-stick, papierwerk en koffie vergeet. Zijn bureau lijkt na 5 minuten net zo ontploft als zijn kapsel als ‘ie 5 maanden niet naar de kapper is geweest en in zijn enthousiasme loopt hij gedurende de les zo’n 6 keer tegen een tafel, stoel, tas of student aan. De les zelf? Een tikkeltje chaotisch, rommelig, niet te serieus, druk en spontaan, maar meestal toch wel heel oké.

De namen?

Die mogen jullie zelf invullen. Ik ben benieuwd of jullie ze alle 9 goed hebben.

Deze blog is ook verschenen op de website van de Juridische Hogeschool.

Afbeelding: © George Crux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *