Taalliefde: outfit of foutfit

Man met baard in konijnenpak

Man met baard in konijnenpak

Ik trek meestal kleding aan. Wanneer ik dat niet doe, laat ik gemakshalve in het midden, want dat is geen essentieel onderdeel van dit betoog. Andere mensen trekken in plaats van kleding andere dingen aan, zoals (huis)pakken, kostuums, koopjes of ongedierte. Ook dat laatste zal ik verder niet bespreken. Er is echter nog een groep mensen, met een speciale voorkeur voor ‘outfits’.

Ik vind ‘outfit’ een nare term, en ik zal uitleggen waarom. Net als veel andere Nederlandse woorden, is het over komen waaien uit Engeland. De huidige stormen daar verklaren overigens dat we veel Engelse woorden gebruiken in het Nederlands, want er waait op die manier nogal wat over het kanaal. Zo ook het bizarre neknominate.

Maar het woord ‘outfit’ is dus drie keer niks, en wel om twee redenen (of is het dan twee keer niks?). Allereerst kiezen vaak de minst fitte mensen voor de opvallendste outfits. Deze minder fitte medemens is in veel gevallen een gevolg van overmatig zitten of je laten verplaatsen door een ander voertuig tijdens een zogenaamde rit. Daarom zou de term ‘outzit’ of ‘outrit’ meer op zijn plaats zijn.

Ten tweede kiezen mensen vaak voor een specifieke outfit om ergens bij te willen horen. Zo zijn er outfits voor vakkenvullers (die lelijke hemden), outfits voor Tilburgers (de huispakken van ons Royke) en outfits voor olympische sporters. Het is dus de bedoeling dat je ergens bij hoort. Volgens mij is ‘out’ dan nogal misplaatst en is ‘infit´ een beter alternatief.

Tot slot blijken outfits vaak bijzonder belachelijk of lachwekkend. Of allebei. Neem bijvoorbeeld een man met een baard in een konijnenpak (geen idee hoe ik het bedenk), jouw carnavalskostuum of de olympische outfits van  Duitsland (haha) en Noorwegen (hahaha). In dit  soort gevallen zou ik toch de voorkeur geven aan een ‘foutfit’. 

Nu ben ik niet bijzonder modebewust en creatief met kleding, maar ik kan toch maar tot één kledinggerelateerde conclusie komen: outfits zijn alle gevallen misplaatst, en het woord is compleet overbodig.

Wat vind jij van het woord ‘outfit’? Ik hoor het graag!

Wachten op de bijentrein

Wachten op de bijentrein

Literatuur

N. van der Sijs (2001). Chronologisch Woordenboek. Veen, Amsterdam.

P.A.F. van Veen & N. van der Sijs (1997). Etymologisch woordenboek. Van Dale Uitgevers, Utrecht.

Afbeeldingen: © Flickr.com / Andrew King, Tom

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *