Scheve schaats op glad ijs: kerstmis lukt of kerst mislukt

Kerstmis hondIn de kerstperiode begeef ik me steevast op glad ijs, maar ik wil natuurlijk geen scheve schaats rijden. Daarom probeer ik elk jaar weer planmatig december in gegaan (dat is altijd mijn goede voornemen in januari, en het is steeds maar weer de vraag of dat elf maanden later nog steeds een goed voornemen is), zodat ik aan de goede kant van de dunne lijn tussen kerstmis lukt en kerst mislukt uit te komen.

* Bericht voor de taalmensen: ik heb alle kerstdagen en aftreksels daarvan met een kleine letter geschreven. Anders wordt het volgens het Groene Boekje ‘Kerstmis lukt’ en ‘kerst mislukt’. En is het dan Derde Kerstdag of derde kerstdag? Afijn, je snapt mijn punt.

Er zijn mensen die zonder agenda het hele leven op orde hebben, en dan nog overzichtelijk ook. Ik zou dan nóg meer verjaardagen vergeten dan ik nu al doe, nog vaker een lokaal binnen komen stormen omdat ik de les even vergeten was, en nog regelmatiger een driedubbele, verborgen agenda hebben.

En juist daarom is de kerstperiode voor mij zo spannend. Niet vanwege alle cadeautjes, het bijzondere eten of de grappen die ik elk jaar maak over mensen die ‘gezellig’ op tweede kerstdag naar de meubelboulevard gaan. Nee, vanwege de broodnodige planning (in kerststijl: hostiebroodnodig).

Het zal niet de eerste keer zijn dat mijn vrienden en familie mijn altijd persoonlijke kerstkaart pas op derde, vierde, of vijfde kerstdag ontvangen. Voor de zekerheid wens ik daarom niemand een fijne Kerst, maar slechts het beste voor het nieuwe jaar. 31 december haal ik doorgaans wel, namelijk.

Ook altijd spannend: het eten op kerstavond of het ontbijt op eerste kerstdag. Want dan blijken de supermarkten ineens om 17.00 uur al te sluiten. En wat denk je van de cadeautjes onder de boom. Blijken ook de winkels ineens om 17.00 te sluiten. Dat wordt crackers met pindakaas en zonder cadeaus onder de kunstboom.

Kerstmis baby

Laatste uitdaging: de kerstboom op tijd weer weg. Het zal niet de eerste keer zijn dat hij mijn verjaardag haalt (6 maart ja, iedereen is bij dezen uitgenodigd). Herkenbaar? Ik hoop het, dan ben ik niet alleen deze kerst (ik moet altijd huilen als ik op straat meisjes met zwavelstokjes zie). Mijn kerstmis lukt!

Rest mij nog je geen fijne kerst te wensen (stel dat ik dit te laat plaats omdat mijn planning weer eens in het honderd loopt), maar wel een gezellig, grappig, positief en leuk 2014!

Afbeelding: © flickr.com / garlandcannon, ©  sxh.hu / Gonzaman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *