Fout, koud, stout, out, oud en nieuw

dronken30 december. De dag dat je serieus moet gaan nadenken over nieuwe goede voornemens voor volgend jaar. Of over de voornemens die je dit jaar had en gewoon kunt  hergebruiken in 2014. En het moment dat je je gaat afvragen hoe je morgennacht toch gaat doorkomen. Ik zal je op weg helpen en alvast vertellen hoe jóúw avond gaat worden.

Het moet allereerst leuk worden. Afhankelijk van je lichamelijke (on)gesteldheid, je humeur en je portemonnee kun je drie uiterst originele dingen doen. Kiezen voor een all-inclusive feest met een ‘Fout en Nieuw’ thema (80’s en 90’s?) en onbeperkte drank (tot half 1 en exclusief sterke drank), gezellig met vrienden Jenga en Singstar spelen totdat je gek wordt (of je buurvrouw), of heel burgerlijk oudejaarsconferences, de top 2000 en de Ik Hou van Holland Oud & Nieuw-special kijken.

oliebolHeb je bovenstaande tot middernacht overleefd, dan mag je de vette oliebollengezichten vol poedersuiker, drank en andere smakeloosheden zoenen en je vrienden een vrolijk ‘Koud en Nieuw’ vieren. Het is immers stervenskoud buiten, maar die 70 euro aan vuurpijlen wil je toch de lucht in hebben. Ondanks dat je in de lucht niet ziet welke pijl van jou was en er op hetzelfde moment ergens in Burundi een kind sterft aan diarree.

Ben je weer binnen, dan móét je voor drie redenen noodzakelijkerwijs goed aan de drank. Allereerst moet je opwarmen (en daar is alcohol uitermate geschikt voor), ten tweede moeten die flessen drank toch op, en ten derde val je in slaap als je nu gaat zitten. Dus drink uit de fles, pak die sigaar, dans op de tafel en zuip je klem, zodat je morgen niet meer weet hoe ‘Stout en Nieuw’ je je gedragen hebt (wat je gedragen hebt wel; je stoute schoenen).

LoesjeOp dit punt ontstaat er inderdaad een gat in je geheugen (en je stoute schoenen). De volgende morgen (oké, middag) word je wakker op de bank (als je geluk hebt), met op de tv inmiddels het nieuwjaarsconcert (voor als je nog geen kater had) en in je holle kies een taaie olieflap of appelbol. Jammer dat je avond ‘Out en Nieuw’ van de drank eindigde en je niet meer weet wat je met die leuke buurvrouw, buurman of partner van je vriend(in) hebt gedaan. Of met die andere oliebol.

En dan is het al weer nieuw, terwijl er op de wereld niets is veranderd. Zelfs je gerecyclede goede voornemens zijn inmiddels een jaar oud. Ach, in 2015 weer een kans.

Ik wens je een fout, koud, stout, out, oud en nieuw!

Afbeeldingen: © Flickr.com / Jonathan Kos-Read, Riemer Palstra, bluesummer55

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *