De hulpsint van Uden

De hulpsint van Uden

De hulpsint van Uden

Misschien heb je meegekregen dat veel docenten de laatste dagen nogal onrustig waren. Continu uit het raam kijken, op zoek naar een wit paard op de gang of op straat. Lesgeven op sokken omdat de schoenen bij het Onderwijsbureau waren gezet. En elke pauze het postvakje controleren, want je weet nooit of er een chocoladeletter of fles sterke drank was achtergelaten door een zekere Piet.

Ik was gezegend dat ik afgelopen woensdag maar tot half 3 les moest geven, want om half 4 kwam de goedheiligman ein-de-lijk op bezoek! Overigens waren het bij binnenkomst niet de veertig (veertig! De JHS-medewerkers lossen de vergrijzing op!) kinderen die liedjes zongen, maar waren het de ouders: “Sinterklaasje, kom maar binnen met je wettenbundel, Schrijfdelicten en pepernoten!”

De opvallend taalvaardige Sint (“jouw cadeau is niet groter als die van Klaas, maar groter dan”)stelde zich netjes voor:  “Hallo kinders, ik ben de hulpsint van Uden.” Ook zijn pieten ontsnapten niet aan hun Brabantse accent Of het echt Udens was, durf ik niet te zeggen, maar in het chocoladeletteralfabet kwam alleen de ‘zachte g’ voor en bij het afscheid was het luidkeels “houdoe, Sinterklaasje”.

Maar goed, de goede, oude man probeert dus met zijn tijd mee te gaan: “Zo lieve kinderen, pak allemaal even je smartphone en ga naar www.socrative.com. Wat, je bent drie en je hebt nog geen eigen smartphone of iPad? En hoe communiceren jullie dan met elkaar op de crèche? Nou, de Sint zal eens kijken wat hij voor je kan regelen 5 december!”

Nadat Sinterklaas richting de kroeg de daken was vertrokken en de zwarte pieten weer aan de slag waren gegaan met de gezichtsreiniger, heb ik nog een tijd rondgezworven door het gebouw. Ik  kwam nog één collega tegen. “Hoi, John, vond jij die hulpsint ook zo’n bekende stem hebben?” “Ja, opvallend bekend,” zei hij en hij haalde een haar uit zijn mond.

Michael is docent aan de Juridische Hogeschool en schrijft over zijn ervaringen als docent en wat daar in de verste verte mee te maken heeft. Deze en meer blogs verschijnen ook op de blogpagina van de Juridische Hogeschool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *