Bekijk ’t maar

nakijkenZo eens in de tien weken daalt de hel op aarde neer, in de vorm van stapels papier. Een zondvloed van onherkenbaar bewerkte bomen, met daarop een stortvloed even onherkenbaar gebrabbel. Welkom in het leed dat de nakijkperiode heet.

Ik begin die ochtend altijd vol goede (in mijn schoenen gezakte) moed en met positieve tegenzin. Kopje koffie, een rondje door het gebouw om elke collega te begroeten, nog een kopje koffie, en de waan van de dag bespreken. En vooruit, nog een kopje koffie, want die heuvel waar ik als een berg tegenop zie, die heeft nog altijd geen pootjes gekregen om te leren lopen.

Maar helaas, aan alles komt een eind, dus ook aan de inhoud van de koffieautomaat. Mijn postvak vol beroepsproducten, portfolio’s en eindverslagen die de indruk wekken dat jullie studenten niets beters te doen hebben dan ‘leraartje pesten’. Na tien minuten heen-en-weer-sjouwen van postvak naar bureau (de kruiwagen is kwijt) haal ik de groene pen tevoorschijn.

Wordt er echt van mij verwacht dat ik 100 studenten × 10 uur werk (minimaal toch, brave zwoegers?) = 1000 uur werk bekijk? Ik kan het me niet voorstellen. Tijd voor een gesprek met de baas. “Baas, moet ik echt 1000 uur werk bekijken?”, vroeg ik. “Ja”, antwoordde de baas. Wij hadden hier te maken met een meningsverschil.

“Bekijk ’t maar!”, besluit ik heel stoer te zeggen. Hier blijken we het wel met elkaar eens, want mijn baas zei slecht “Inderdaad”. Twee minuten later zat ik dus weer achter mijn bureau tentamens te bekijken. Niks helpt; koffie in mijn oren, en bananen in mijn ogen en energiedrankjes onder mijn oksel.

Kijkend naar de papiergeworden slapeloze nachten besluit ik een punt achter mijn carrière te zetten voor vandaag en het nakijkwerk het nakijken te geven. Stampvoetend schuifel ik de kamer de baas in. “Baas, ze kunnen me wat. De groeten.”

Ik kreeg ze hartelijk terug.

 

Deze column is ook verschenen in Punt Magazine en op de website van Punt, het onafhankelijke magazine van Avans Hogeschool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *