Groene vingers: operatie basilicumplant

Basilicumplant in te kleine pot op mijn vensterbank

Basilicumplant in te kleine pot op mijn vensterbank

Je bent a-culinair en je wilt toch wat. Het liefst niet gedroogd uit een potje, maar gezond en vers uit eigen moestuin. Nou grenst mijn ‘tuin’ aan de alom gerespecteerde en vervloekte cityring in het hartje van de stad, dus het gezonde laten we hier gemakshalve achterwege. Maar vers, dat is het nieuwe niet-vers.

Dus heb ik een schep, tuiniershandschoenen, groene vingers en een paar kuub aarde gekocht. En een basilicumplant. Zo eentje van tien centimeter uit de supermarkt die doorgaans na een dag begint te hangen, na twee dagen bruine randjes krijgt, en na drie dagen in staat van ontbinding is.

Maar mijn basilicumplant niet, zo is mijn voornemen. Binnen afzienbare tijd eet ik dus diepvriespizza met verse basilicum, magnetronmaaltijden met verse basilicum, en cup-a-soup met verse basilicum. En vergeet de versebasilicumthee niet. Voordat het zover is, moet ik alleen nog wel even kijken wat ik naast knuffelen en praten met die plant moet doen.

Ik heb daarom afscheid genomen van de tentamens die nagekeken moeten worden, mijn deeltijd rechtenstudie even in de hoek gegooid en mijn sociale leven gedag gezegd. In plaats daarvan heb ik plantenencyclopedieën gekocht, ben ik basilicumfora op internet gaan afstruinen en mag ik mijzelf inmiddels trots lid noemen van de Stichting Basilie Kummer en Kwijl.

In het verleden heb ik al eens cactussen gehad (en laten sterven), bloemen gehad (en laten verdorren) en een kerstboom gehad. Die laatste heeft het wonderbaarlijk genoeg wel overleefd maar was dan ook nep. Trouwens, hoe moeilijk kan het zijn, zo’n basilicumplant? Nou, dat zal je binnenkort zien.

Rijd je dus over de cityring en verbaas je je over de overweldigende kruidengeur, het prachtig groene uitzicht en het overwoekerende onkruid, dan heb je mijn basilicumstek gevonden. En tussen de basilicumbomen door ook mijn eigen stek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *