Muzikaal humeur

cassette“Michael, jij luistert echt de hele dag muziek hè?!”
“Geen woord aan gelogen en derhalve niet te ontkennen.” (zo praat ik niet echt hoor, allemaal fictie!)
“Maar welke muziek vind jij dan leuk?”
“Oeh, da’s een lastige vraag. Eigenlijk vind ik bijna alles leuk, maar het hangt er erg van af.”
“Waarvan?”
“Mijn humeur.”
“En hoe is humeur nu?”
“Dat hangt van de muziek af, en die hoor je niet in een blog. Dus zoals ik al zei, een lastige vraag.”

Frappant hoe muziek mijn humeur stuurt. Speel wat festivalnummers van Lowlands, Mundial, Pinkpop of Szigetwaardige bands en in mijn huis begint een spontaan huiskamerconcert. Zet Haasje en Rammelaar, Bassie en Adriaan of een ander olijk duo op en ik begin als een hysterisch ADHA-kind dat overgevoelig is voor suiker rond te rennen, op zoek naar videobanden en cassettebandjes.

Een carnavalsnummer leidt steevast tot een grote glimlach op mijn gezicht, valse noten uit mijn strot en een bonkende stofzuigerslang van de onderbuurvrouw tegen haar plafond. Bij de Toppers begin ik de solonaise te lopen door mijn villa, en bij de Zuid-Afrikaanse beats van Snotkop of Emo Adams begint de groenvoorziening mee te dansen.

Laat mij luisteren naar Tori Amos, een mooi nummer van Passenger of gewoon een willekeurig nummer uit Paling country (behalve Nick & Simon, daar ben ik dan weer schaamteloos fan van) en de tranen biggelen over mijn wangen. Van emotie of van afschuw. Verdrietchocolade eten en de hele dag met de gordijnen dicht en in je pyjama met een kop thee op de bank vrouwenfilms kijken. Figuurlijk gezien, uiteraard.


Wil je me dus lief, kwaadaardig, vrolijk, als emotioneel wrak of in enige andere stemming hebben? Houd je mond en zet een nummer op. De rest gaat vanzelf. En twijfel niet aan mijn muzieksmaak en -kennis, die zijn bijzonder uitgebreid en ver ontwikkeld.

Dat is voor mij de magie van muziek. Maar wat betekent muziek voor jou?

 

Afbeelding: © Sxc.hu / Ambrozjo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *