SPATIE SHIFT DELETE END ENTER: do-it-yourself-reisgids

Bepakt en bezaktMen neme wat zon (graadje of 30), een drukke, onbekende stad en een rugtas met je hele hebben en houwen (15 kilo). Dan wordt mijn streven toch om die 15 kilo omlaag te brengen, en de reisgids × 15  thuislaten scheelt dan al flink. Daarom prop ik alle informatie op de e-reader, die met 160 gram toch een zucht van verlichting (letterlijk) blijkt. En dan kijk ik bebackpakt en bezakt net zo vrolijk als jaren geleden in Split.

Eén probleem: teksten rechtstreeks kopiëren van pdf’jes en websites is nog niet zo eenvoudig. Tekst verspringt, verdwijnt, verkleurt of vervormt. En nu zou ik Michael niet zijn als ik daar geen oplossing voor zou bedenken. (1) je opent Word, (2) CTRL T, (3) bij elke afgebroken regel SPATIE END DELETE en pijl naar beneden, (4) CTRL A, (5) CTRL C, en (6) in het ‘e-readerprogramma’ CTRL V. Leuk tijdverdrijf, soort van. En dat × 15 bestemmingen.

Voordeel is wel dat je geinige teksten tegenkomt:

  • De gemiddelde auto’s in Bulgarije zijn wat ouder dan bij ons. De schatting ligt op zo’n 15 tot 20 jaar. Ouder, ja.

  • Er ontbreken vaak wegwijzers. Ze hebben er wel gestaan maar zijn verdwenen. De wegwijzers worden van de palen gehaald en als oud ijzer doorverkocht.

  • Langs vele wegen zijn ‘praatpalen’ geïnstalleerd. U zult inderdaad tegen de palen moeten praten, de bijbehorende communicatiemiddelen zijn doorgaans verdwenen. Diefstal is ook hier de oorzaak.

  • In Roemenië is het het veiligste om ervan uit te gaan dat het stuk weg dat u niet kunt zien, niet bestaat.

Ben ik blij dat ik met de trein ga en me heb voorgenomen de vieze toiletten, het tergend lage tempo van de treinen en de dienstregeling die daar gebruikt wordt als mogelijke, eventuele richtlijn als we zin hebben, te negeren. En dat de Bulgaar ja knikt als hij nee bedoelt en omgekeerd, waarschijnlijk als enige in de wereld, dat went ongetwijfeld vanzelf.

Het vervolg (reis deel 2)

interrail reis deel 2

Klikken = hele reis

Na de warming-up in Zwitserland, Salzburg en Bratislava vertrek ik naar de prachtige studentenstad Szeged in zuidoost-Hongarije. Vervolgens ga ik de grens met Servië over richting (wederom een studentenstad) Novi Sad. Met een trein die maar één keer per dag gaat en bij de grens twee uur stilstaat omdat de mannen met geweren en honden mijn drugs af zullen gaan pakken. Heerlijk.

Treinreis bar-beograd

Next step: met de nachttrein naar Bar (Montenegro, Middellandse Zee!), zodat ik de dag daarop overdag de mooiste treinroute van Europa terug kan nemen (Bar-Belgrado, zie foto). Vervolgens blijf ik twee dagen in Belgrado en ga ik daarna per nachttrein naar Sofia (Bulgarije).

En de rest, daar kom ik nog op terug. Ik ga weer SPATIE-END-DELETE-pijltje naar beneden drukken.

Afbeelding: © Flickr.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *