Enkeltje in de Tilburgse Kermisvlucht

Roze maandagJe kunt er niet omheen. Nu figuurlijk, binnenkort letterlijk. Dat laatste eigenlijk nu al, met al die ‘we halen je fiets weg, hoor’-borden. De hele stad tien dagen op z’n gat, terwijl het gat in de gemiddelde Tilburgse hand het land binnen dezelfde tijd uit de crisis helpt. Zonder moeilijk economisch jargon, maar met gewoon kermisjargon: Polyp, Black Hole, Hully Gully, Ny Ny of Wip.

Tilburgse KermisDe Tilburgse kermis. ’s Benelux’s grootste kermis. Maar dat is dan ook het enige ‘positieve’ dat ik er over kan zeggen. Roze maandag (Gayday Gayday!), kilometers kabels en lichtjes, en bovenal (te) veel volk.

Twee jaar geleden wist ik het zo te presteren dat ik op de dag van de opening met een backpack op mijn rug vluchtte. Met 15 kilo hebben en houwen over een (nog) verlaten en opgeruimd terrein maken dat ik wegkwam. Een beter begin van mijn vakantie kon ik me niet wensen: vertrekken net voor de hel op aarde neerstrijkt in Tilburg en een week lang gezang op Kermisradio voor de deur van de kerk begint.

Vorig jaar kwam ik met wederom 15 kilo op mijn rug terug op de laatste avond van de kermis. Terwijl ik me verbaasde over het geweldig gevarieerde volk dat zijn zuurverdiende geld over de balk smeet, keek datzelfde volk mij vooral vreemd aan. Alsof ik mijn hele tas vol gewonnen teddyberen, lauwe kroketten en taaie oliebollen had gestopt. Ik had me een leuke thuiskomst kunnen voorstellen, al was ik blij dat de achtbaan voor mijn deur de ochtend daarna nog maar uit halve loopings bestond.

Toch overtreft de aanstaande vakantie nu al beide vorige vakanties: ik vertrek ver voor het begin van de volksfeesten, en arriveer als het Brabants Afval Team de dronkaards al lang weer uit de goot heeft geveegd. En dat ik dan de rest van het jaar met lelijke betonnen pleinen en weinig bomen te maken heb, omdat voor de kermis elk stukje mooi Tilburg moet wijken, dat neem ik dan maar voor lief.

Mijn lievelingsattractie? Nee, niet de Mission Space, Breakdance, Exlr8, of Snowjet. Een enkeltje in de Tilburgse Kermisvlucht. Naar een heel ver land.

Deze column is ook verschenen op Tilburg.com.

Afbeeldingen: © Flickr.com / Faceme; Flickr.com / BvdL

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *