Voorjaar in Tilburg: met je scheurijzer plankgas door de geluidsbarrière

Welkom, lente, in Monaco èn Saint Tropez aan de Piushaven!

Om een stad hoort een randweg (neem Rotterdam). Om een grote stad horen twee randwegen (neem Brussel of -nog beter- Parijs, met de zomertrauma’s op de Boulevard Périphérique). Een échte metropool heeft drie randwegen. Tilburg dus: de nieuwe randweg, de ringbanen en de cityring.

Neem nou die laatste. Eén mooie dag en de Heuvel en het Piusplein staan bol van de gezelligheid, drankjes en VVVRROOOOOEEEEEEMMM! Heb je me niet verstaan? Sorry, er kwam een man in de penopauze op zijn motor voorbij. Let op, binnen vijf minuten is hij een rondje gereden en komt ‘ie weer z’n hormonen uit z’n uitlaat blazen.

Zelf woon ik aan de Schouwburgring, met een prachtig serre (waarom staat op de bouwtekeningen slechts ‘balkon’?) en uitzicht op vrolijke mensen die langswandelen en -fietsen. Heerlijk om in het voorjaar met vrienden wat te praten en te proosten op het goede lev.. BOEM BOEM BOEM BOEM! Sorry, een puber in de cabrio van zijn vader. Wen er maar aan, over vijf minuten komt hij hier weer meisjes versieren vanuit die blikvanger.

Maar de cityring is ook gewoon leuk om langs te lopen: het station (smaken verschillen, ja), de Heuvelse kerk, het Piusplein (prachting, die McDonald’s), de Schouwburg, prijswinnende lantaarnpalen en natuurlijk de be.. ZOOOEEEFFFFFF! Ach ja, daar heb je weer zo’n aso in z’n opgevoerde trike. Tsjah, wedstrijdje wie als eerste bij het volgende verkeerslicht is met z’n driewieler, denk ik. Houden ze lang vol, dus we zien ze zo vast nog een keer.

Cityring

Zodra je het èchte centrum in wilt, loop je tegen een muur van borden aan: niet zo breed, niet zo zwaar, niet zo hard, niet zo lang, niet zomaar parkeren. Waarom niet nog wat extra borden: niet zo luid, niet zo decadent, niet in je cabrio en niet op je motor. Kleine moeite, groot plezier op pleinen, serres (eh, balkons) en terrasjes.

Tot die tijd stel ik voor de cityring een andere naam te geven: ‘catwalk’ of ‘circuit’, naar eigen voorkeur. Verder een extra heffing voor cabrio’s, trikes en motoren, graag.

Deze column is ook verschenen op Tilburg.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *