Tilburg Trakteert?

Tilburg trakteertWat kun je je lelijk vergissen. In je tentamen, je werk, de afwas, je vriend(in) of je stad. Tilburg, in het bijzonder. Bijna zeven jaar geleden ben ik als (toen) naïeve tiener naar het ‘provinciedorpje’ Tilburg gekomen om te studeren. En als geboren Rotterdammer ben je wel wat gewend, dus dat ‘lelijke eendje’ in Brabant kan nooit veel voorstellen. Maar wat heb ik me vergist!

Sinds ik bezig ben met mijn Brabantse integratiecursus (na al die tijd heb ik nog steeds een ‘urrrrr’ en geen ‘zachte g’) verbaas ik me wekelijks over de activiteiten in het ‘afvoerputje’ van Brabant. Want Tilburg Trakteert haar inwoners op veel cultuur en feestjes, met als gevolg een gezellige, open en welkome uitstraling voor álle (al dan niet geïmporteerde) Tilburgers.

De op zes na gevaarlijkste stad van Nederland zijn is ook geen pretje. Maar daar merkte je niets van tijdens de Muzenconcerten: kleedje, drankje, muziek en zelfgemaakt eten uitwisselen met je buurkleedje. Of neem een Kruikenstad in Koor, met je Schrobbelèr om je nek. Of Tilburg Zingt, je worstenbroodje wisselen tegen een blikje bier en ongegeneerd vals zingen met duizenden andere getalenteerde zangers.

En in zo’n aan elkaar gegroeid zooitje dorpskernen verwacht je natuurlijk niet elke zondag winkels die open zijn. Maar dan hoor je dat je elke zondag Rutte’s advies kunt opvolgen en kunt gaan spenderen. Regelmatig optredens op het Pieter Vreedeplein, grote voetbalschermen als weer net geen wereldkampioen dreigen te worden, en gebroederlijk een drankje in een openbare stadstuin.

Wauw, precies wat de zesde stad van Nederland allemaal verdient! Daarom vind ik het zo zonde dat de stad regelmatig júíst met deze activiteiten negatief in het nieuws komt: wel geen wel geen koopzondagen, Muzenconcerten Palm Parkies zonder koeltassen, een omheind Tilburg Zingt Zinkt. Maar als je op je verjaardag trakteert, vraag je vervolgens toch ook niet of je gasten een bijdrage willen leveren om de taart te bekostigen?

Oké, laat ik niet te negatief eindigen. Ik ben gigantisch benieuwd naar de spoorzone als nieuw deel van het (toch al immense) centrum, het Tilburg Talent Square, de stationsuitbreiding en het ‘nieuwe’ Mundial. Fijn dat er zo veel ruimte is voor nieuwe (culturele) initiatieven in de leukste (ondergewaardeerde) stad die haar inwoners hierop trakteert!

Tilburg? Voor mij voorlopig absoluut geen provinciedorp, lelijk eendje, afvoerputje, zooitje dorpskernen, textielstadje. Laat me alsjeblieft ook in de toekomst wekelijks vergissen in de stad en blijf je inwoners trakteren!

Deze column is ook verschenen op Tilburg.com.

Afbeelding: © flickr.comMeindert Arnold Jacob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *