Recept, vers uit eigen stadstuin: balkonbeslaggelegd duivenei

Ontbijt met ei

Er is beslag gelegd op mijn balkon. Niet door de belastingdienst of een deurwaarder, maar wel door andere ratten (sorry, ik wil hier niemand persoonlijk beledigen). De ratten in de lucht: duiven. Hoe duiven dat doen? Door eerst een barrière van poep (ik noem het liever vogelschijt) op te werpen, vervolgens wat takjes, vuurpijltjes, touwtjes en sigarettenpeuken te verzamelen als hinderlaag, en ten slotte een ei neer te leggen. Lievvvv! En lekker, is gebleken.

Broedende duif

Iedereen moet natuurlijk wel eens z’n ei kwijt, dus ook een duif. Maar niet op mijn balkon, alsjeblieft dankjewel. Tot het moment dat ik ontdekte dat je ook als man moedergevoelens kunt krijgen. Het is natuurlijk heel leuk om een duif te zien broeden, een pieper (ja, ik heb mijn huiswerk gedaan) op te zien groeien en hem vervolgens de wijde wereld in te zien trekken. Om daarna op gegeten te worden door een kat.

Duivenei

Maar dan ga je op internet zoeken en weet je ineens weer waarom je niet zo snel aan kinderen begint (ik spreek nu overigens niet uit ervaring). Eerst weken geklaag en gedoe omdat de vrouwtjes baren (of broeden, nuanceverschil) en je dus niet van het voorjaar op je balkon kunt genieten. Vervolgens een euforisch gevoel, snel gevolgd echter door veel poep op de muren, vloer en als ze hun best doen het plafond, piepen en krijsen als ze honger hebben (continu dus), en het eerste irritante gebrabbel (“het is ragout, niet roekoe”).

Duivenei 2

Die duivin dacht ongetwijfeld dat mijn balkon de ideale plek was (dank voor het compliment, mevrouw roekoe): warme bodem, lekker beschut en geen natuurlijke vijanden. Maar dan kent ze Michael nog niet, har har har! Ik maak graag ruzie met mensen van mijn formaat, dus ben ik het gevecht aangegaan met de duif. Een veldslag bij de ontruiming van mijn balkon, maar ik heb gezegevierd! Waarschijnlijk omdat ik gisteren heb gezien hoe Willem II overwonnen heeft, voor de vierde keer al dit seizoen. Goed voorbeeld doet goed volgen zeggen we dan maar.

En wat doe je met een ei dat je eerlijk (het is mijn landgoed) gevonden hebt? Precies, een lekker ontbijt bereiden. Met Euroshopper-achterham, want ik had geen betere vleeswaren voorhanden en moeder duif was onvindbaar. Vers eten uit eigen stadstuin: balkonbeslaggelegd duivenei. Smakelijk!

Ei koelkastEi koken

Ontbijt met ei

Reacties

  1. zegt

    Wilde duif is geen dure vogel en toch een delicatesse. Men herkent hem aan het donkere, bijna zwarte en compacte vlees. De geur is ook sterker dan die van tamme duif. Ze zien er trouwens ook anders uit: bosduiven zijn groter, hebben een grijze kleur en zijn herkenbaar aan de witte vlek in hun nek. Hoe jonger de duif, hoe malser en lekkerder het donkere vlees.

  2. Moniek zegt

    Je bent een dag te vroeg geweest met eitje rapen… duiven leggen doorgaans 2 eieren met een dag ertussen
    Smakelijk eten!

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *