Relativiteitstheorie 2.0

Na ruim twintig jaar praktijkonderzoek mag ik met trots een (voor zover ik weet) nieuwe theorie bekendmaken. Einstein was me een kleine honderd jaar voor, maar aangezien alles tegenwoordig 2.0 is, presenteer ik hierbij de relativiteitstheorie 2.0, voluit relativiteitgeesttheorie 2.0. Voordat ik de theorie uitleg hieronder eerst wat praktijkvoorbeelden die mijn theorie ondersteunen.

1999, 11 jaar oud

Oh nee, ik heb te lang buiten gespeeld en nu is mijn mama zeker boos omdat ik te laat ben voor het eten. Ik mag vast nooit meer buiten spelen!

2002, veel honden in de pot verder

“Heb jij geleerd voor de toets van Frans het derde uur? Nee? Ik ook niet! Maar het is toch ook belachelijk dat we wel 20 woordjes moeten leren! Denkt zij dat ze de enige is die huiswerk geeft of zo? Ik ga Frans echt nooit halen hoor!”

2004, voulez-vous coucher avec moi

Ik heb veel te veel gedronken. Dat indrinken met Breezer’s voor de schooldisco was toch niet zo verstandig. Hoe ga ik deze kater ooit overleven? Ik drink nooit meer!

2008, inmiddels ervaren in katers

Het is weer veel te laat geworden gisteren, die verdomde open verenigingsfeestes ook. Hoe moet ik me er nu toe zetten om die paper te schrijven. Forget it, ik doe het volgend jaar wel. Is er nog ergens een feestje vanavond?

2009, 6 ects verder

Hoe heb ik ooit zo stom kunnen zijn om met dat meisje naar bed te gaan? Nu denkt ze echt dat ik haar leuk vind. Wat een onzin zeg, dom naïef kind. Ik begin nooit een relatie!

2011, met een burgerlijke relatie

Pfoeh, veel te laat begonnen aan mijn scriptie. Zelfs als ik de rest van de week ’s avonds de Chinezen in de bibliotheek vergezel en thuis de hele nacht verder werk, krijg ik het nooit af. Ik ga echt nooit afstuderen!

Vandaag, 2012, een diploma rijker

Wéér afgewezen. Ik ben gedoemd tot call centerwerk, vakkenvullen, plantsoenen schoffelen en uitkeringen trekken. Er komt niks van mij terecht…

2018, en een baan op de bloeiende arbeidsmarkt 

Oh nee, mijn vrouw is zwanger, de hypotheek is een blok aan mijn been, de apk is verlopen, ik ben ’s avonds om 8 uur al moe, en heb na twee biertjes al een kater. Ik word oud.

2060, grijs en met een stok

“Ik wacht al de hele dag op mijn eten. Schandalig hoe ik in het tehuis behandeld word! De jeugd van tegenwoordig…”

Relativiteitstheorie 2.0

Zo zie je: alles is relatief, en als je terugdenkt aan vroeger snap je niet waar je je toen zo druk over maakte. Zit je nu dus depressief thuis zonder werk maar mét een ww-uitkering, blijft het Worddocument met de titel ‘thesis’ verdomd leeg, of is je portemonnee te plat om nog vieze automatenkoffie te drinken, bedenk je dan dat je er over vijf jaar om lacht. Plaats het in de context van jouw leeftijdsgeest. Een relativiteitgeesttheorie 2.0 eigenlijk.

Deze column is ook verschenen op de website van Univers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *