To Think! or not to Think!

Not to Think! lijkt het te zijn geworden bij de makers van deze folder. Het bedrijf doet zijn naam weinig eer aan, maar maakt ongetwijfeld wel hele mooie schoenen.

Oké, het is algemeen geaccepteerd dat “gebiedende wijs = stam, dus zonder ‘t'” een relatief eenvoudige regel is, maar dat je bij de tweede gebiedende wijs in één zin wel een ‘t’ kunt plakken achter de stam is minder bekend. Dat tenslotte als ‘immers’ aan elkaar moet en ten slotte met de betekenis ‘als laatste’ met een spatie ertussen, is al helemaal onbekend onder het grote publiek en de ontwerper van deze reclamefolder.

To Think! or not to Think! 1

En ja, je/jij achter de persoonvorm betekent de ik-vorm, net als in de u-vorm. Toch? Toch niet, want als je gaat smurfen hoor je duidelijk ‘smurf je’ en ‘smurft u’. Ja, Nederlands is eenvoudig.

To Think! or not to Think! 2

Ten slotte (met spatie): bij een vergelijking met twee gelijke delen gebruik je ‘als’, en bij een vergelijking met twee ongelijke delen ‘dan’. Net zo groot als, maar groter dan, zeg maar. Je hoort het inderdaad steeds vaker verkeerd (tot mijn grote verdriet) en over twintig jaar is het waarschijnlijk grammaticaal correct (helaas ;-( ), maar voorlopig heeft de ontwerper van deze folder het echt mis.

To Think! or not to Think! 3

Fautjes, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *