De arme arme student

“Het volgende magazine gaat over studenten en geld. Kijk maar of je er iets mee kunt.” Nou, inspiratie genoeg deze dagen. Langstudeerboetes, jongerenwerkloosheid, sociale leenstelsels, 21% belasting, het zit de proto- en stereotypische arme student niet mee.

Loop een middag over de campus en je zult zien dat de gemiddelde student het zwaar heeft. Hele dagen (en avonden) in de bibliotheek zitten om maar te kunnen besparen op de gas- en energierekening thuis. De iPhone 5 en de nieuwste tablets zul je op de campus niet snel tegenkomen, en stevig geprijsde studieboeken worden al helemaal niet meer aangeschaft.

Drukte bij het inclusief-gratis-lunchprogramma Meet the World zodat je geen dure frikadelbroodjes bij de Albert Heijn hoeft te halen. ’s Avonds eet je noodgedwongen bij vrienden om zo geld uit te sparen, en het is onvermijdelijk dat studentenhuizen niet meer worden schoongemaakt.

De Esplanade is al maanden failliet en de koffiejuffrouw raakt haar veel te dure koffie aan de straatstenen niet kwijt omdat iedereen deze bij gebrek aan eten opeet. En daarnaast een thermoskan vol Euroshopperkoffie van huis meeneemt. En je kunt het studenten toch niet kwalijk nemen dat ze geen licht op hun fiets hebben? Weet je wat dat kost?!

Vroeger was dat wel anders. Toen kon je nog met gemak tien jaar collegegeld betalen. Ja, studeren is ook niet meer wat het geweest is. We leven in een zorgstaat, maar dat ziet de arme student op de bankrekening niet terug.

Nee, het is niet het onjuiste uitgavenpatroon van de arme student of het stellen van prioriteiten, het is de overheid die óók studenten laat meebetalen aan de crisis. Belachelijk! Arme arme student.

Deze column is ook verschenen in Univers magazine en op de website van Univers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *