De altruïstische blogger die plezier heeft…

…of een naïef persoon dat tegen beter weten in blijft bloggen?

Deze blog kent ook een duivelse variant

Oké, ik geef het toe. Mensen die blogs schrijven op het internet zijn sociale, soms zelfs wat altruïstische mensen. Meer vrienden dan wijnglazen, en open voor alles wat anderen interesseert (zoals musicals, aparte muziek, of gesubsidieerde kunst). Op deze planeet terecht gekomen om anderen te vermaken, en ik een poging daartoe plaatsen ze hun belevenissen op het internet, met soms een cynische toon, een korreltje zout, of een vette knipoog. Moi incluis.

Maar die anderen, die moeten dan wel komen. Daar lijkt het in de praktijk nogal eens aan te schorten, want al die honderdduizenden sociale dieren en dierinnen moeten het vooral doen met elkaar en een enkele lezer die bereid is te reageren of op de Like en +1-knop te drukken. Een zware strijd, die zomaar kan eindigen in een teleurgestelde blogger en een doodgebloede website.

Of zit ik ernaast en doe ik mezelf te weinig eer aan? Zijn ‘wij bloggers’ eigenlijk wel die altuïstische, vrolijke mensen die onze sociale vaardigheden op het internet verder verspreiden om anderen te vermaken? Of schrijven wij gewoon omdat we het leuk vinden? Waarbij interactie met lezers nooit de belangrijkste reden voor het schrijven is geweest. Of toch wel, want we gebruiken niet voor niets het wereldwijde, open internet om onze gedachten te plaatsen (ja, toch weer dat sociale..), al krijgen we vaak (laat ik voor mezelf spreken) nog zo weinig reacties. Maar wat doet het ertoe, we vinden het leuk!

Toch? Of? Enfin, dat is waar ik graag achter wil komen. Vinden we het fijn om interactie te hebben met lezers, of überhaupt lezers te hebben? Feesten we bij likes en reacties, of is elke +1 mooi meegenomen? Dat is de vraag die de mensheid verder kan helpen, terroristische wereldoorlogen kan voorkomen, en Nederland Europees kampioen kan maken. En wie heb ik daar anders voor nodig dan het onderwerp, meewerkend voorwerp, winnaar en middelpunt zelf? Jou!

Wil je als blogger mij helpen met het vinden van een antwoord op de vraag, en voor altijd duidelijk hebben dat je een sociaal wenselijke blogger of juist gewoon-omdat-ík-het-wil-schrijver bent? Vul dan de enquête (www.risus.nl/bloggen.html) als onderdeel van mijn onderzoek in, help mij mijn studie halen, en toon de wereld wie de mens achter de website is! Oh, en geef de link vooral door aan andere collega-bloggers!

Maximaal tien minuutjes, eeuwige dank en roem. We weten immers hoe fijn het is als anderen op jouw blog reageren. Of natuurlijk omdat je heel erg benieuwd ben naar de vragen en de uitkomsten.

Alvast bedankt voor jouw investering in mijn toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *