Rectificatie: je hebt cafés, en je hebt Grand café Esplanade

De meteorologische lente is begonnen, en ook de biologische lente lijkt de Tilburgse studenten weer gegrepen te hebben. Mannen op slippers in korte broeken en shirts, vrouwen in blaasontstekingopwekkend korte rokjes, en bovenal de lunches die weer buiten plaatsvinden!

Ook de Esplanade lijkt een graantje mee te willen pikken. En dan vooral granen in de vorm van bier. Het lukt ze aardig; zoals elk jaar zit het terras bij de minste of geringste zonnestraal stampvol, en zijn de grote Erdingers, bitterballen en ‘enige echte Kip-satés’ niet aan te slepen.

En het is maar wat terecht dat wij daar als arme studenten gaan zitten. De Erdinger kost er slechts 4.70, waar dit bij Café Weemoed (ik ben er geweest…) maar liefst 3.80 is. Ook de hippe, stoffige groene Heinekenflesjes aan de muur leiden tot hordes Chinese studenttoeristen aan de bar, en de mooie outfits van het personeel matchen prachtig met de gordijnroede.

Bovendien is de bediening zienderogen vooruit gegaan dit jaar! Waar je vorig jaar nog zelf naar de bar mocht (lees: moest) om je drinken te bestellen, word je tegenwoordig buiten op je wenken bediend. Dit gaat zo nu en dan ten koste van de bediening binnen, maar wie gaat er dan ook binnen zitten als het buiten warmer dan tien graden is!

Nog zoiets; de kok die zelf het eten komt brengen en met volle borden tussen authentiek oud antiek door manoeuvreert, pure nostalgie! Waar zie je dat nog? Op de achtergrond een prachtige Herman Brood, en recht voor je neus afbladderende tafels en kwalitatief krakende stoelen; een heerlijk idyllisch bruincafé karakter! En nog verder op de achtergrond muziek die zodanig zacht staat dat je nét niet hoort welk nummer het is.

En als je niet voldoende hebt aan de nieuwe Engelstalige kaart die nog steeds deels Nederlands is, kijk dan eens om je heen en concludeer dat vrouwen Rochefort 10 bestellen, terwijl mannen thee drinken (ja, dat zijn mijn vrienden).

We kunnen wel concluderen dat de Esplanade, toch wel hét enige echte grand café van de universiteit is. (daar is toch geen woord aan gelogen). En dan treft het dat ik enige tijd geleden ben aangesproken omdat ik de iets te pixelige plafondschildering Grieks noemde, terwijl het toch echt een fresco van Michelangelo in de Sixtijnse kapel is.

Daarom hierbij mijn rectificatie; sorry en kom allemaal bij de Esplanade eten en drinken, daar ‘waar eens de boterbloemen bloeiden’. Maar niet op vrijdagmiddag, want dan heb ik er mijn weekendborrel.

Deze blog is ook verschenen op de website van Univers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *