De cijfers staan online…

… over een dag of vijftig. Docenten hebben status. Veelal gewaardeerd en gerespecteerd, vooral door studenten die goede cijfers willen krijgen. Ik weet het, studenten kwijlen en slijmen er op los om maar een goed cijfer te krijgen. Grote kans dat dit de docenten bekend voorkomt. Met een strikte hiërarchie zoals die op de universiteit voorkomt, moet je zo nu en dan extra competenties en vaardigheden toepassen, terwijl ze niet in de vacatureomschrijving stonden.

Er is echter één probleem. Al dat kwijl en slijm wil uitsluitend naar de plek waar het vandaan komt; het hoofd. En aangezien studenten hun kwijl en slijm massaal over de docent heen werpen gedurende tentamenperiodes, stijgt het naar de hoofden van laatstgenoemde. Met alle gevolgen van dien.

Zo kan het gebeuren dat je op 20 december een tentamen hebt. Dat mag; het heeft nog niets met naar het hoofd gestegen slijm en kwijl te maken. En dan citeer ik de OER (Onderwijs- en Examenregeling 2011-2012 van Humanities, pagina 10, referentie niet volgens APA); “[d]e examinator stelt de uitslag van een schriftelijk tentamen vast binnen 10 werkdagen na de dag waarop het is afgelegd.”

Vooruit, semioverheid en met respect voor ambtenaren, dus uit solidariteit een collectieve sluiting tussen Kerstmis en Nieuwjaar. De cijfers hoeven dus pas op 10 januari bekend te worden gemaakt. Maar wat wil je als je hoofd vol met naar het hoofd gestegen slijm en kwijl zit? Dat je net als hen op tweede kerstdag, oudejaarsdag en twee januari werkt, laat staan kan werken?

Nee, het zijn maar studenten, dus ze wachten wel. Halverwege januari scheep ik ze met vragen over de bekendmaking van de uitslag gewoon af met ‘het gaat nog wel even duren, een precieze tijdsindicatie kan ik nog niet geven’. En ondertussen deel ik niets mede op BlackBoard, want daar kijken studenten toch niet.

Dat hoofd moet inmiddels tot recordhoogte gestegen zijn, want na klachten van verschillende studenten zet je uiteindelijk, op 1 februari, exact drie weken (21 dagen!) na de deadline een bericht op BlackBoard: “Jullie zullen niet vrolijk worden van het feit dat de cijfers nog niet bekend zijn. [bladiebla] organisatorische problemen [bladiebla].” En weet je, ik doe ze gewoon de vriendelijke groeten.

Resultaat: de cijfers zijn op dinsdag 7 februari op BlackBoard geplaatst. Bijna een maand na het verstrijken van de deadline. Ik denk dat ik dat eens ga proberen bij een paper bij die docent. Of bij hun loonstrookje.

Ik heb een voorstel; boetes als de tentamens niet op tijd zijn nagekeken. Dat gaan ze bij studenten immers ook proberen als ze te lang studeren. Bovendien: op de Erasmus Universiteit blijkt dat na de invoering hiervan dat de uitslag van nog maar 9 procent van de tentamens te laat bekend werd gemaakt, waar dit voorheen 32 procent was (Erasmus Magazine, pagina 6).

Of is een boete geen antigif tegen hoofden vol met slijm en kwijl van studenten?

Disclaimer:  onderzoek is niet altijd generaliseerbaar. Blogs ook niet, maar ik doe het toch. Dus, docenten die zich netjes aan de regels houden: bedankt en voel je niet aangesproken! Spreek echter wel je collegae aan.

Nog meer disclaimer: ik wil verder graag het hertentamen halen, en met mij vele medestudenten. Iedere gelijkenis van gebeurtenissen in dit verhaal met bestaande gebeurtenissen moet derhalve worden beschouwd als een gelukkig of ongelukkig toeval. Maar wel met het verzoek de deadlines in de toekomst te respecteren.

Deze blog is ook verschenen op de website van Univers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *