13.000 gezette schoenen

Hé, psst, Hollanders, even onder ons! Ik schrijf deze column in het Nederlands, zodat onze internationale medestudenten het niet volgen.

Het zit namelijk zo; het heeft mij een week gekost om exchange students om mij heen te overtuigen van het bestaan van Sinterklaas. Probeer maar eens in het Engels te vertellen over pepper nuts, Mars pain, spice nuts, suikerklontjes en wortels in schoenen, witte paarden op daken, roetzwarte mannen in clownspakken, en een man die zijn mijter weliswaar verkeerd om draagt, maar het laatste jaar een bijzondere verjongingskuur heeft ondergaan.

Mocht dit lukken, let dan eens op de reacties van de medewereldbewoner tegenover je. Vooral Spanjaarden en Turken kijken je vreemd aan, want die hebben het zomerverblijf van de goedheiligman nog nooit gezien in hun thuisland. Bovendien zijn hun landgenoten weliswaar licht gebruind maar zeker niet zwart, en dragen ze doorgaans relatief normale kleding.

Na veel pijn, moeite, blauwbekken bij de intocht en blauwe plekken van gesmeten pepernoten heb ik ze toch kunnen overtuigen van het bestaan van de beste man. Dat Averecht geen dorp is, Sinterklaas maandag gewoon weer postbode is, en witte paarden helemaal niet bestaan, heb ik maar in het midden gelaten.

Daarom, lieve studentenfracties, studieverenigingen en andere sponsoren van de campussinten, laat hem dit jaar een beetje lijken op de échte Bram, eeh Kees Flodder, eeh Sint. Zorg verder dat er slechts één sint tegelijk rondloopt op de universiteit, en haal de campuspieten nog eens extra door de schoorsteen (ook hun oren en nek) voordat je ze de straat op stuurt.

Oh, en dat je nergens je fiets kwijt kunt is tot daar aan toe, maar zorg in ieder geval voor een plek waar 13.000 schoenen gezet kunnen worden. Dan hoef ik tenminste niet weer te verantwoorden dat ik lieg..

Deze blog is ook verschenen  in Univers Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *