Voorlichting in het licht van de bezuinigingen

“Hartelijk welkom allemaal op deze voorlichtingsdag van de Universiteit van Tilburg! Eeh, Tilburg University. Het zit namelijk zo, we hebben net onze naam veranderd, om zo een meer internationale uitstraling te creëren. Nu we het erover hebben, toevallig het nieuwe logo al gezien? Was een kleine investering, konden we niet laten liggen!” Enthousiast kijkt de voorlichter de middelbare scholieren aan. Iets minder enthousiast kijkt de toekomst terug.

“Nou, prima. Ik stel voor dat we even gaan kijken wat deze universiteit allemaal te bieden had. Voordat we een rondje over de campus gaan lopen, wil ik jullie trouwens eerst even wijzen op het prachtige treinstation Tilburg Universiteit. Was eerst Tilburg west, maar de verandering kostte ons slechts 13.000 euro! Schijntje, toch?” Moeilijke blikken rekenen snel uit hoeveel vakken daarvoor gevuld moeten worden bij de Albert Heijn. Te veel om zonder rekenmachine te achterhalen, blijkt snel.

De nog altijd enthousiaste promotor vervolgt zijn monoloog: “Dit is onze onlangs verbouwde bibliotheek. Library noemen we het hier. Hier aan de rechterhand zit de LIS. Zij verzorgen onder meer de videocolleges. Als ik eerlijk mag zijn toch wel een paradepaardje, want de slagingspercentages stijgen met maar liefst twintig procent!” De verteller krabt in en achter zijn oor. “In verband met bezuinigingen lijkt het er trouwens op dat we hier mee moeten stoppen. Maar dit terzijde!”

Met ferme stappen wordt dieper de materie van de Library ingedoken. “Dit is het Scriptorium. Zij helpen je bij schrijfopdrachten zoals je scriptie. We zien het aantal aanmeldingen maandelijks stijgen, dus het is echt een toegevoegde waarde!” Onzeker kijkt de verteller rond. “Er moet wel vijftien miljoen bezuinigd worden, en het Scriptorium staat op de zwarte lijst. Maar ach, dan doen studenten er toch gewoon een jaartje langer over!”

Nonchalant en tegelijk enorm gemotiveerd gaat moeder Gans met de eendjes verder de campus over. “We gaan nu naar het Sportcentrum. Of nee, het Sports Centre. Trouwens, ik zit fout, het is natuurlijk Sports Center. Het zit namelijk zo, we zijn van Brits-Engels overgestapt naar Amerikaans-Engels. De borden op de campus met centre’s kloppen ook nog niet. We hebben een ruime overgangsperiode zodat we minder kosten maken.”

Het wandelende reclamebord besluit de rondleiding. “Mijn laatste punt gaat over kunst en cultuur. Studium Generale bijvoorbeeld biedt symposia, debatten en cultuurcursussen aan. Maar ja, bezuinigingen hè, dus dat wordt een stuk minder de komende jaren.”

“Ik hoop dat ik een goed beeld heb kunnen geven van wat deze universiteit te bieden had. Zijn er nog vragen?” Langzaam gaat een vinger de lucht in: “Wat heeft de universiteit ons eigenlijk nog te bieden de komende jaren?”

Deze blog is ook verschenen op de website van Univers en in Univers Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *